Bahan A
sediakan satu periuk
untuk masak dengan api perlahan benda benda nih..
1 cawan serbuk coco
1 cawan susu cair apa brand pun boleh la
1/2 cawan susu pekat
1 cawan gula , kalau yang tak suka manis tu leh kurangkan kuantiti gula tu tau
1 cawan minyak mazola atau minyak masak biasa pun boleh, asal tak guna cap knife udah sebab itu ada rasa kekacang kan, kang lain lak rasa kek tu.
Memula kan kacau dulu bagi sekata, pastu dengan api perlahan masak la , jangan sekali tinggalkan takut kat bawan dia nanti berkerak, senantiasa la kacau periuk tu. Agak dah semua sebati dan tak berketul leh tutup api. Then biarkan sejuk kat situ, jangan diusik usik lagi..
Bahan B
Next g pukul telur lak
3 biji telur kalau boleh gred A atau B
kita pukul sampai kembang tau, kira sampai kaler nya change ke putih n gebu la. pastu put aside la
Bahan C
Lepas itu g la sediakan bahan berikut lak
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh sodium bikarbonat
1 sudu teh baking powder
Ha.. apa lagi, masukkan semua tu dalam ayak, ayak la
Now kita masukkan bahan A dalam bahan B sedikit demi sedikit, guna spatula atau senduk kayu je, kacau la sampai sebati, pastu masukkan bahan C la pulak, tapi ingat! skit demi sedikit tau, kalau masuk skali takut nanti berketul ketul haa..tak dapet nak nolong eyyy.
Semua pun dah gaul kan..
So sediakan la dulang berukurang 8 to 9 inci, gris kat dulang tu dulu atau leh alas ngan paper. gris ngan butter pun boleh atau kalau tak da butter/margerin boleh je spray ngan minyak masak tadi tu. Next tuang la batter tu ke dalam loyang tu.
Sebab kita nak masak ala kukus so kena la tutup atas dulang tu ngan aluminium foil, supaya air wap tu tak jatuh dalam kek tu.
kukus selama 40 ke 50 minit tau.
bila dah masak tu jangan terus keluarkan dari dulang, biar ia sejuk kat atas rack sekejap. dah agak sejuk boleh la keluarkan dari dulang kukus tu. Then biarkan kek tu sejuk betul.
Sementara itu boleh la buatkan coklat utnuk curahkan kat atas kek tu pula:
Myself just gunakan coco powder setengah cawan, susu pekat 3/4 cawan and butter 2 sudu, panaskan atas api kecil sampai sebati. Biarkan ia suam skit untuk dituang atas kek tadi. Note-kalau nak banyak boleh je tambah sekali ganda, kepada yg suka pahit coklat tu boleh la lebihkan coklat ye. Agak agaklah ye
Cara nak curah coklat terpulang la pada kreativiti, for my self biasanya belah kek tu kpd 2 atau 3 bahagian, pastu curah coklat setiap lapisan . yang atas skali tu kita curah banyk skit. Pstu boleh la taburkan dengan coklat chip ke choclate rice ke, buah cheri ke stroberi ke.
Selamat mencoba tau...
Tadaaaa..... ini salah satu nya...
No comments:
Post a Comment