Sunday, September 9, 2012

Kek Pandan Layered la pulak

Ha..jadi juga akhirnya kek Pandan Berlapis aku nih... resepi yang di ambil dalam salah satu blog kat my resepi. Memang banyak membantu. Sangat la senang membuatnya. Kalau tak caya meh la tengok resepi n tatacara membuatnya kat sini:


·         BAHAN2 UNTUK KEK:-
·         5 biji telur Gred A
·         160 g gula
·         125 g tepung gandum*
·         1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
·         75 g minyak jagung
·         15 g ovallate
·         1 camca teh paste pandan
·         2 camca besar susu segar/cair

·         BAHAN2 UNTUK KASTARD:-
·         1050 g santan
·         225 g gula
·         10 g serbuk jelly
·         1 camca teh paste pandan
·         100 g tepung Hoen Kwee (warna hijau)
·         75 ml jus pandan (kisar 4 helai dan pandan dgn 75 ml air, kemudian tapis)
·         Secubit garam 

     Cara membuatnya pula

  1. UNTUK KEK:- Satukan telur, ovalatte, gula dan paste pandan. Pukul hingga kembang dan gebu. Perlahan kan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga susu. Gaul rata.

  2.  Masukkan minyak jagung dan gaul rata. Tuang dalam tin berukuran (8 x 8 x 3) inci yg telah di sapu dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas. Sapukan juga permukaan kertas dgn mentega.

  3.  Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit. Bila masak keluarkan kek dari oven dan sejukkan. Kecilkan sedikit kek dgn cara memotong bhg tepi kek sehingga menjadi (7 x 7) inci. Kemudian potong mendatar sebanyak 3 keping.
    1. UNTUK KASTARD:- Satukan semua bahan2 untuk kastard dalam bekas tahan panas. Masak diatas air mendidih (secara double boiler), gunakan wisk, kacau hingga pekat dan berkilat. Mastikan api dan biar suam sedikit sebelum dilapis dgn kek.

    2. UNTUK MEMBUAT KEK LAPIS PANDAN:- 
      Gunakan tin berukuran (8 x 8 x 3) inci. Tuang 1/3 adunan kastard dan ratakan. Lapiskan dgn sekeping kek. Tekan sedikit. Tuang lagi 1/3 kastad dan lapiskan dgn sekeping lagi kek. Ratakan biar memenuhi bhg yg kosong. Lapiskan lagi dgn sekeping kek dan kemudian kastard dan diakhiri dgn kek. Isi ruang2 tepi kek dgn lebihan kastard.

    3.  Kemudian masukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam. Keluar kan kek dari acuan dan salut dgn kelapa kering.

    4.  Bahagian yg ber kastard tu di atas dan kek dibawah. Ini bermakna kek nie dimulai dgn bhg kastard dan akhir dgn kek..
    5. Haa... gitew le selamat mencuba tau..resepi ni memang menjadi la.. InsyaAllah.




No comments:

Post a Comment